Aksaray Ziraat Odası > Haberler > BUZAĞI ÖLÜMLERİ NEDENİYLE TARIMSAL EKONOMİ ZARAR GÖRÜYOR.

BUZAĞI ÖLÜMLERİ NEDENİYLE TARIMSAL EKONOMİ ZARAR GÖRÜYOR.

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Koçak, 1 yaşına gelmeden kaybedilen yüzlerce buzağı nedeniyle Aksaray da tarımsal ekonominin binlerce liralık kaynaktan yoksun kaldığını, buzağı ölümlerinin asgari düzeye çekilmesiyle hayvan ithalatına gerek kalmayacağını söyledi.
Koçak, buzağı ölümlerinin genelde yetersiz bakım şartları, bilgisizlik ve ihmal neticesinde gerçekleştiğini, gerekli önlemler alınarak ölümlerin minimum düzeye indirilebileceğini, bu yolla hayvan ithalatının önlenebileceğini belirtti.

Buzağı ölümlerin en aza indirilmesi için yapılması gerekenleri de aktaran Koçak, "Yeni doğan buzağının içinde bulunduğu çevrenin hijyeni, ısısı, nemi, ayrı bir yerde tutulması ve özellikle altıklarının temiz ve bakımlı olması, yeterli ve kaliteli ağız sütüyle beslenmesi, hayvanın bağışıklık sistemi ve hastalıklara karşı korunmasında etkili faktörlerdir. Ayrıca ineğin doğumdan önceki 3 aylık dönemde yeterli enerji ve protein alarak beslenmesi, gebe hayvanın aşılarının yapılması da buzağı ölümlerini ciddi oranda azaltıyor" diye konuştu.