Aksaray Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Aksaray Ziraat Odası > Haberler > YAPILANDIRMA ŞART.KURAKLIK KAPIMIZDA.

YAPILANDIRMA ŞART.KURAKLIK KAPIMIZDA.

Tarımsal Kredi Borçlarının Yapılandırılması

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak konuyla ilgili yaptığı açıklamada; ‘’İlimizde son yıllarda yaşanan doğal afetler nedeniyle üretim alanlarımızda hastalık ve zararlılar arttı. Bu süreci takiben girdi fiyatlarının yükselmesi yanı sıra rekoltenin de düşmesi ile Çiftçilerimizin borçları birikmiş, artık ödenemez hale gelmiştir. Her yıl çiftçilerimize bir yıllık borç erteleme kararı çıkarılsa da kuraklık ve afetlerin arka arkaya yaşanması ve toplam borcun bir yıl sonra talep edilmesi nedeniyle kredi borçlarının ödenmesinde çözüm üretmekte yetersiz kalmıştır. Yalnız çiftçimizin tüm borçları (özel banka, firma vb.) yapılandırma kapsamında değil. Bu yapılandırma dar tutularak Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarını kapsıyor.
Çiftçilerimizin kredi borçlarının yaklaşık yüzde 36,7’si Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri dışındaki bankalara bulunuyor. Ayrıca, çiftçimiz icra takibine düşmemek için Ziraat Bankası’na olan borçlarını cari faiz üzerinden yapılandırmakta.
Devletimiz çiftçilerimizin tüm bankalara olan borçları, çiftçi kayıt sistemi kaydı olsun olmasın, faizleri silinmek suretiyle en az 5 yıl vadeyle yapılandırılmalıdır.
Üreticilerimizin Ekim, Kasım ve Aralık ayları içerisinde ödemesi bulunan Ziraat Bankası ve Özel Bankalar ile Tarım Kredi Kooperatiflerine Kredi borçları) bulunmaktadır.
Üreticimizin bu sezon ki kredi borcunun yanı sıra, çıkarılan yapılandırmaya şartları uygun bulunmadığı için başvuramayan, borçları geçmişte ertelenen ya da 2019 yılında afet yaşayan çiftçilerimizin borçları da bulunmaktadır.
Tüm borçların bir hasat sezonunda ödenebilmesine imkân yoktur.
Çiftçilere, alacaklı kurumlar uyarı yazıları gönderiyor.
Bazı tarımsal kredilerde icralarda başladı.
Kefiller ve asıl borçlular arasında sorunlar da her geçen gün artıyor.
Erteleme ve yapılandırma faizsiz olarak yapılmalıdır.
Çiftçilerimiz ülke için, toplum için bütün zorluklara rağmen üretmeye devam ederken girdi fiyatlarının yüksek olması, yaşanan doğal afetler nedeniyle artan hastalık ve zararlıyla mücadele ederken şimdide günü gelmiş kredi borçlarıyla mücadele etmektedir. Üretim sezonu sonunda çiftçinin borcu azalmak yerine katlanarak devam etmektedir. Tüm bu olumsuz koşulların ardından ülkemizi tehdit eden kaçınılmaz acı sonla, dış ülkelere bağlı, üretimin olmadığı ve yok olmaya yüz tutmuş bir gelecekle karşı karşıya kalacağız.’’ Dedi.