Aksaray Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Aksaray Ziraat Odası > Haberler > TARIMSAL KREDİLER 5 YIL VADE İLE YAPILANDIRILIYOR.

TARIMSAL KREDİLER 5 YIL VADE İLE YAPILANDIRILIYOR.

2020-2025 Çiftçi Borçları Yapılandırılması

Uzun zamandır çiftçilerimiz tarafından beklenen iyileştirme Ziraat bankasından geldi. Tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerimiz ödemelerin ertelenmesini bekliyordu. Ziraat bankası çiftçiler için vadelendirme getirdi. Çiftçilerimizin kredi borçları 5 yıl’a kadar vadelendirme yapılarak yapılandırmaya gidiyor. 3 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete‘de yayınlanarak yürürlüğe giren tarımda kredi vadelendirme kararına ilişkin detaylı bilgiler yer almaktadır.

Çiftçiye çiftçinin beklediği müjde.. Ziraat Bankası borçlarını ödemekte zorlanan çiftçiye müjde Hazine ve Sanayi Bakanı Berat Albayrak’tan geldi. Çiftçilerimizin ödemedikleri veya ödeyemedikleri tarımsal borçları yapılandırılacak ve refinansman sağlayarak kapatılacak. Yapılan açıklamada çiftçinin yükü azaltılacak. Borçlarında vadelendirme imkanı sağlanacak. Bu yapılandırma Ziraat Bankasına olan borçları kapsıyor. Ziraat Bankasından kullandıkları kredilerin tümü için 5 yıl vade ile yüzde 9 oranında uygulanacak faiz oranları geçerli olacak. Tarımsal faaliyetlerde kullanmak üzere aldıkları kredi borçlarını ödemeye zorlanan çiftçilere Ziraat Bankasından kullandıkları kredi borçlarının yapılandırılması imkanı sağlanmış oldu. 31 aralık 2019 itibariyle ödenmesi gereken fakat ödenmeyen borçları kapsıyor.

Ziraat bankası geçtiğimiz yıllarda da çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu tarımsal faaliyetlerde kullandırılmak üzere çiftçilere verilen tarım kredilerini 5 yıl’a varan vadelendirme imkanı sunuyordu. 2020 yılında da bu gelenek bozulmadı ve düşük faizle beraber yapılandırmaya gidildi.

Berat Albayrak Çiftçi borç yapılandırması için şöyle konuştu;

“Doğal afetlerden etkilenen veya ekonomik sebeplerden dolayı kredi geri ödemelerinde sorun yaşayan, tüm tarımsal faaliyetleri devam eden üreticilerimize yapılandırma imkanı getiriyoruz. Çiftçilerimizin Ziraat Bankasından kullandığı kredilerin tümü için önemli bir müjde. Yüzde 9 faiz oranıyla 5 yıla kadar uzun vade istiyorlardı bizden, yeniden vadelendirebilecekler artık. Ziraat Bankası burada önemli bir yük almış olacak ve üreticilerimizin mevcut borçlarının sadece bir tek sezonda edilecek tarımsal gelirlerle ödenmesindeki tüm bu zorluklar göze alınarak, ürün, zamanlama, iklim şartları borçları en az 5 yıllık bir süreçte piyasanın çok çok altında, çok daha düşük bir faiz oranıyla geri ödenmesiyle hepsini rahatlatacak yeni bir yapılanmanın önünü açıyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun.”

Resmi Gazetenin 2015 karar sayılı  3 ocak 2020 tarihli sayısında yayınlanan 2020 yılında uygulanacak olan kredi detayları ise;

  • Verilen kredinin kullandırılma tarihleri arasında ( 1 Ocak 2020-31 Aralık 2022) krediye konu olan varlıklarda meydana gelebilecek herhangi bir doğal afetlerden etkilendiği tespit edildiğinde Ziraat Bankasının ve Tarım Kredi Kooperatifinin mevzuatları gereğince vade tarihinden itibaren taksitlendirilebilir.
  • Doğal afetlerden dolayı oluşacak hasarı karşılamak için kullandırılacak olan kredinin vadelendirme tarihleri arasında ( 1 Ocak 2020-31 Aralık 2022) meydana gelmiş olması gerekir.
  • Krediyi gerçek ve tüzel kişi-üreticiler kullanabilecek.
  • Her yıl afetlerde etkilenen üreticiler hasar raporunu TARSİM’den temin ederek başvuru yapabilecek.
  • 1 ay içinde hasar tespit raporunu alan üreticiler Ziraat Bankasına müracaat etmelidir.
  • Müracaat işlemlerinde gecikme yaşayan üreticiler için başvurularda 15 gün ek bir süre daha tanınıyor.
  • Ertelenen krediler için vade sonuna kadar takip işlemleri başlatılamaz.
  • Erteleme işleminde borçlu ve kefillerin kefaletten çekilme hakkı yoktur.
  • Hasarlar üretici tarafından belirlenme zorunluluğu vardır. Doğal afetlerin hasar tespitinde TARSİM raporu esas alınır. TARSİM’e konu olmayan tespitler il ve ilçe hasar tespit komisyonlarınca yapılır.
  • Hasar tespit komisyonunda işleyiş, mevzuat bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığınca yayınlanacak tebliğde belirtilir.
  • Ertelenecek kredi tutarı hasar oranına %10 risk primi eklenerek hesaplanır. Hesaplanan tutarı aşmamak kaydıyla Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Ko. tarafından belirlenir. Hasardan etkilenen ürünlere kredi kullandırılır. Sigorta tazminatları hesaplanan kredi tutarında düşüldükten sonra anapara üzerinden hesaplanır.
  • Yatırım dönemi kredilerinde yalnızca ilgili dönemdeki kredi taksitlendirme erteleme işlemi yapılır.
  • Erteleme işlemi bir yıl süre % 25 ile taksitlendirme ise % 20 faiz oranı ile 5 yıl olarak yapılır.
  • İlgili krediden 3 kez ardarda yararlanma imkanı mevcuttur.
  • Sözleşmeli üretim yapan çiftçiler yukarıda bahsettiğimiz madde hükümlerinden faydalanamaz.