Aksaray Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Aksaray Ziraat Odası > Haberler > GÜBRE MAZOT DESTEĞİ TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ TİCARET VE SANAYİ SEKTÖRÜNDE ALINAN VE ALINMASI PLANLANAN TEDBİRLER ACİL OLARAK TARIM SEKTÖRÜNE DE PLANLANMALI.

GÜBRE MAZOT DESTEĞİ TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ TİCARET VE SANAYİ SEKTÖRÜNDE ALINAN VE ALINMASI PLANLANAN TEDBİRLER ACİL OLARAK TARIM SEKTÖRÜNE DE PLANLANMALI.

Ülkemizin son zamanlarda içinde bulunduğu ekonomik süreç her sektörü olumsuz etkilediği gibi tarım sektörünü de dışa bağımlı olduğumuz özellikle gübre ve mazot başta olmak üzere bazı diğer girdilerde de etkilemiş oldu.
Aksaraylı üreticiler olarak bizler ülkemizin zor durumlarında her zaman üretmeye ve devletimizin yanında olmaya devam ettik ve edeceğiz.
Bilindiği üzere Hammadde bakımından gübrede yüzde 90’nın üzerinde dışa bağımlıyız, dövizdeki artışa bağlı olarak gübre ve mazot başta olmak üzere diğer girdilerde de fiyat artışları görülüyor. Fiyat artışı nedeniyle çiftçi gübre alamamaktan şikayetçi. Kışlık ürünleri ekmeye hazırlanan çiftçi, yüksek fiyat nedeniyle ihtiyacı olan gübreyi alamazsa bir çok üründe tarımsal üretimin düşmesi bekleniyor.
Geçtiğimiz yıl ortalama fiyatı ton başına 617 lira olan %21 Amonyum Sülfat gübresinin şu anda piyasa fiyatı 1400 lira. Aynı dönemde DAP gübresinin tonu 1493 liradan 3 bin 200 liraya ulaştı. Yine 20.20.0 gübresinin tonu 1009 liradan 2 bin 160 liraya, ürenin tonu 1000 liradan 2 bin 200 liraya çıktı. Potasyum ve nitratlı bazı gübrelerin tonu 4 bin lira ile 7 bin lira arasında satılıyor.
Üreticiden tüketiciye ulaşana kadar bir çok üründe fırsatçılara gün doğdu, örneğin buğdayın fiyatı artmazken geçtiğimiz ay fiyatı en çok artan ürün un oldu.
Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Hükümetimizden, devletimizden isteğimiz, beklentimiz ekim sezonunun başlamak üzere olduğu şu günlerde gübre ve mazot desteğini tekrar gözden geçirmesi, ticaret ve sanayi sektöründeki alınan ve alınması planlanan tedbirler gibi tarım sektöründe de acil eylem planları oluşturulmalıdır.